neděle 6. srpna 2017

S MS medvědy za výhledy a zámky na Bečvě


Jako srpnový výlet jsme tentokráte zvolili Naučnou stezku T. G. Masaryka (jo, to je ten hezoun, kterého jste měli kdysi poznat na naší FB stránce ;-) ), vedoucí z Valašského Meziříčí údolím řeky Bečvy.

Sejdeme se v sobotu 19. srpna na našem tradičním místě na ostravském Hlavním nádraží (nově mu můžeme říkat „u výtahu“ ;-) ) v 7.25 hod. Vlak, kterým vyrážíme v 7.39, je R842 směřující do Brna. My však vystoupíme v Hranicích na Moravě a přestoupíme do vlaku Ex 121 Hradčany, který nás doveze do Valašského Meziříčí. Tam bychom měli přijet v 8.47.

Zde se k nám připojí druhá skupina účastníků výletu, jedoucí vlakem z Frýdku (7.31 hod.) přes Frenštát pod Radhoštěm (příjezd do VM v 8.45 hod.). Kdo se dopravujete vlastní osou, čekejte tudíž před valašskomeziříčským nádražím v 8.50 hod.

Z vlakového nádraží půjdeme podél Rožnovské Bečvy k soutoku Bečev a odtud po červené turistické značce přes obec Poličnou do sedla pod Píškovou v Hostýnských vrších.

Zde se napojíme na žlutou značku. Cestou odbočíme na 14 metrů vysokou rozhlednu Bražiska, kde při velmi dobré viditelnosti můžeme vidět vrcholky Beskyd a Hrubého Jeseníku. Své si užijí i příznivci adrenalinu, protože nahoru/dolů se nejde po schodech, ale spíše po žebříku. Pod rozhlednou by měl být otevřen kiosek se suvenýry a občerstvením.

Pak se vrátíme na žlutou turistickou značku a kolem skalního útvaru Jarcovská kula přes obec Jarcovou a podél Vsetínské Bečvy dojdeme zpět do Valašského Meziříčí, kde půjdeme kolem zámku Žerotínů až na náměstí.

Navštívíme zahradu zámku a zastavíme se někde na pozdní oběd. Pak bychom se mohli přes město vrátit na vlakové nádraží anebo se projdeme ještě k druhému zámku ve VM. Tím je zámek Kinských. Má také zámecký park, ve kterém je i Jurkovičův altán. Odtud bychom se už vrátili jinou cestou na nádraží.

Celková náročnost výletu je střední. Čeká nás asi 14,5 km dlouhá cesta se zhruba 366 m převýšením. Při návštěvě druhého zámku to bude 15,3 km a 368 m převýšení.

Trasu jsme zaznačili v mapách: https://mapy.cz/s/1VdMQ

Finanční náročnost: vaše cestovné do VM a útrata v restauracích, případně za suvenýry. Vstupy nás nečekají žádné.

Další odkazy:
https://nature.hyperlink.cz/vsetinsko/Jarcovska_kula.htm
http://www.vychodni-morava.cz/cil/2412

Žádné komentáře:

Okomentovat